Project Stichting Diaconea 2017/ 2018 Gerenoveerde school in Muckachevo

In de Oekraïense stad Munkachevo staat een school speciaal voor Roma kinderen. Deze school bestaat uit twee vestigingen. Gebouw nr. 1 is voor de eerste vier klassen, gebouw nummer 2 voor de klassen 5 t/m 11. Op de basisschool met gebouw nr. 1 krijgen de kinderen dagelijks een warme maaltijd, wat door de overheid wordt gefinancierd. Zeker op deze Roma school is deze maaltijd erg belangrijk. In de thuissituatie is het geen automatisme om dagelijks eten te krijgen want er is nauwelijks eten voor de kinderen, laat staan een goede warme maaltijd. Deze maaltijd sterkt de kinderen aan, waardoor ze een volle maag hebben en zich  beter in de klas kunnen concentreren. De maaltijd is ook een motivatie om naar school te komen. Wie namelijk de lessen niet volgt, krijgt ook geen eten. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

Na een inspectie overwoog de lokale overheid de eetzaal te sluiten, omdat het er te vochtig is en teveel schimmel in de muren zit. Daarom wilde Diaconea de eetzaal en keuken opknappen zodat de school open kan blijven. Dit is inmiddels allemaal gebeurd en onderstaande foto’s betreffen de resultaten van de verbouwing.

In april 2019 hebben we ter plaatse het resultaat bekeken. Het is prachtig geworden en we zijn blij dat we mede dankzij uw hulp dit project hebben kunnen afronden.